Finanțator principal
Știri
Lansăm CIVIT – un program pentru tineret, împreună cu Direcții Județene de Sport și Tineret

Tineri între 18-29 de ani și persoane implicate activ în activitatea Direcției Județene de Sport și Tineret din mai multe județe au participat, între 1 și 2 martie la o formare din care au rezultat grupuri de formare județene în cadrul programului CIVIT.

Platforma CIVIT presupune încurajarea participării tinerilor prin dialog structurat, în 8 județe din 8 regiuni de dezvoltare ale României: Botoșani, Buzău, Ialomița, Vâlcea, Hunedoara, Maramureș, Covasna, Municipiul București (respectiv județul Ilfov).

Participanții la activitatea din 1 și 2 martie au avut posibilitatea să cunoască obiectivele urmărite precum și procesul de derulare al întregului proiect. Echipe de câte 6-7 persoane au lucrat în grupuri, folosind metoda Design Thinking, și au analizat nevoile societale pe care tinerii trebuie să le răspundă și instrumentele ce pot ajuta acest proces.

Deoarece pe parcursul programului CIVIT, consultările de dialog structurat vor urma metoda World Café, participanții au simulat și un proces de acest tip, prin discutarea unui subiect relevant pentru tinerii de astăzi.

Grupuri de lucru au discutat, de asemenea, pe următoarele teme: întrebări pentru consultarea tinerilor despre nevoi și dorințe; structura unui plan de acțiune județean anual, și instrumente de lucru pentru grupurile de coordonare județeană în planificarea și implementarea planurilor de acțiune, respectiv un model de realizare a unei analize a situației cu privire la ecosistemul de tineret local. În această sesiune au și definitivat și instrumentele de lucru care vor fi folosite la nivel local, inclusiv modul de adoptare și de implementare a Planurilor de Acțiune Județene.

*

Scopul Platformei CIVIT este dezvoltarea și implementarea unor mecanisme de dialog structurat în 8 județe din 8 regiuni de dezvoltare ale României (inclusiv București-Ilfov) prin care se creează respectiv se consolidează mecanismele consultative de tineret cu implicarea sectorului de tineret și a factorilor de decizie și se creează/consolidează un model scalabil la nivelul întregii țări pentru mecanisme de planificare și implementare anuală a unor Planuri de Acțiune Județene pentru Tineret.

Obiectivul general al proiectului CIVIT este dezvoltarea ecosistemelor participative de tineret județene din România pe baza unor principii precum participarea deschisă a tinerilor și organizațiilor acestora, asigurarea principiului de co-management dintre sectorul public și de tineret, și ciclul consolidat de management al unor planuri strategice și operative ce vizează tinerii la nivel județean.

Platforma CIVIT se realizează sub egida programului Com’ON România, program ce urmărește dezvoltarea ecosistemelor urbane și regionale de tineret prin mecanisme participative cum ar fi bugetarea participativă, forme inovatoare de consultare despre orașele și regiunile României. Credem în faptul că tinerii vor să se implice în viața publică, în comunitatea lor, și vor să îmbunătățească orașul/comuna în care trăiesc. Credem că au o opinie, o viziune, pot să identifice nevoile și lipsurile, dar și posibile soluții. Proiectul Com’ON Romania dorește să ofere un cadru în care ei își pot face vocea auzită mai ușor și pot intra în dialog cu factorii de decizie, în special despre subiecte care îi afectează cel mai mult.

Inițiatorul CIVIT este Grupul PONT, organizație înființată în 2009 care își propune inovarea socială prin participare, antreprenoriat și cultură cu un focus special pe tineri și digitalizare. Grupul PONT este stabilit în Cluj-Napoca, Transilvania, România, Europa. Printre altele, organizația a coordonat și candidatura Clujului pentru Capitala Europeană a Tineretului 2015 și este parte a Guvernanței Programului Capitala Tineretului din România la nivel național.

Ministerul Tineretului și Sportului a susținut inițiativa încă de la momentul conceperii sale inițiale. Atât ministerul cât și Direcțiile Județene de Tineret și Sport din județele vizate, respectiv Complexul Cultural Sportiv Studențesc Tei au semnat fiecare câte o declarație de intenție de participare la acest proiect. Proiectul la nivel de cerere de finanțare a fost de asemenea susținut de Ministerul Tineretului și Sportului ca și parte interesată cheie și un beneficiar crucial al rezultatelor proiectului. Proiectul implică județele: Botoșani, Buzău, Ialomița, Vâlcea, Hunedoara, Maramureș, Covasna, Municipiul București (respectiv județul Ilfov).

ERASMUS+ este programul comunitar al Uniunii Europene care sprijină CIVIT printr-o finanțare în cadrul Acțiunii Cheie 3, Dialog Structurat. Aceste proiecte promovează dialogul structurat ca instrument folosit de tineri pentru a-și face vocea auzita cu privire la modul în care trebuie să fie elaborate și puse în aplicare politicile de tineret la nivel european prin interacțiunea cu factorii de decizie.

Lansăm CIVIT – un program pentru tineret, împreună cu Direcții Județene de Sport și Tineret
Sursa: /
Data: 6 martie 2019
Mai multe știrivezi toate
  • Am ajuns la peste 350 de tineri prin Caravana CIVIT!
    Am ajuns la peste 350 de tineri prin Caravana CIVIT!
    14 aprilie 2019
    Caravana CIVIT a ajuns între 1 și 11 aprilie în Botoșani, Buzău, Slobozia, București, Râmnicu Vâlcea, Deva, Sfântu Gheorghe și Baia Mare.
  • CIVIT la Baia Mare
    CIVIT la Baia Mare
    12 aprilie 2019
    Am ajuns la ultima stație a caravanei CIVIT la Baia Mare.
  • Penultima stație din Caravana CIVIT
    Penultima stație din Caravana CIVIT
    11 aprilie 2019
    Cafeneaua CIVIT a avut loc la Sfântu Gheorghe.