Finanțator principal
Știri
„Nu trebuie să fiu constrâns de evenimente ca să înfrumusețez orașul în fiecare zi”
În dezbaterile în grupuri mici, în format World Cafe au existat unele subiecte care au fost discutate în aproape toate grupurile. Studenții din Suceava au menționat probleme legate de numărul și distribuirea locurilor de cămin, transportul în comun – ar fi nevoie de mai multe mijloace de transport, care să circule mai des și până mai târziu. Birocrația a fost un alt subiect foarte discutat, și dificultățile întâlnite de către tineri în găsirea unui loc de muncă – așteptări legate de experiență pe care nu au de unde să o obțină – s-a plasat printre cele mai importante teme, la fel ca și înființarea unui Centru de Tineret, o instituție pe care mulți și-o doresc de mult timp.

Printre probleme specifice s-a discutat faptul că pentru a dona sânge, este nevoie de permis de ședere, ceea ce îi exclude pe cetățenii din Republica Moldova și Ucraina din cadrul donatorilor. Tot legat de cetățeni din străinătate, fie turiști sau studenți, s-a menționat faptul că meniurile din restaurante nu sunt traduse în nicio limbă, sau sunt prost traduse.

O dezbatere interesantă s-a format pe subiectul magazinelor. Pe de o parte, unii participanți au identificat magazine de branduri concrete care le lipsesc din Suceava, sau lipsa magazinelor în general, alții au fost de părere că Suceava este fruntașă în țară în ceea ce privește numărul magazinelor și mall-urilor pe cap de locuitor. Un alt răspuns mai ieșit din comun găsim la capitolul „m-a scos din sărite în oraș”: critica și bârfa.

 
„Nu trebuie să fiu constrâns de evenimente ca să înfrumusețez orașul în fiecare zi” – este una din continuările propoziției „Dacă aș fi primar...”, pe lângă amenajarea mai multor coșuri de gunoi, promovarea produselor locale, investirea în sport sau modernizarea parcului Șipote.

Mai mulți tineri și-au prezentat ideile și public, la sfârșitul discuțiilor în grup. „Mi-a crescut inima în piept când am văzut că acești tineri chiar se implică și discută” – a spus unul dintre participanți în încheiere, iar Farkas András, co-fondatorul Grupului PONT a ținut să evidențieze engagement-ul tinerilor suceveni de dinaintea și în timpul evenimentului.
La Com'ON Café au fost prezenți mai mulți reprezentanți ai instituțiilor publice: Marian Andronache, viceprimarul Municipiului Suceava, Ovidiu Milici, consilier local al Municipiului Suceava, Cezar Ungureanu, consilier personal al Primarului Municipiului Suceava, Daniel Davidel, consilier pe Tineret al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Suceava din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului și Vasile Gafiuc, președintele Institutului Bucovina. Ei s-au implicat în discuțiile concrete, iar Milici a și luat cuvântul pentru a anunța că va prezenta o parte din problemele menționate și consiliului local.Com'ON Café din Suceava a fost organizat de Fundația Județeană pentru Tineret Suceava și Grupul Pont din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Studenților din Universitatea “Ștefan cel Mare” – ASUS.
 
Consultările Com'ON Café au loc în diferite orașe, iar ideile formulate sunt centralizate și transmise și factorilor de decizie. Scopul evenimentelor Com’ON Cafe, din cadrul proiectului Com’ON Romania este de a demara gândire comună, mobilizarea tinerilor și pornirea unui proces de implicare civică al acestora.
 
Com’On România este susținut de programul Erasmus+ prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
„Nu trebuie să fiu constrâns de evenimente ca să înfrumusețez orașul în fiecare zi”
Sursa: /
Data: 11 decembrie 2017
Mai multe știrivezi toate
 • Am ajuns la peste 350 de tineri prin Caravana CIVIT!
  Am ajuns la peste 350 de tineri prin Caravana CIVIT!
  14 aprilie 2019
  Caravana CIVIT a ajuns între 1 și 11 aprilie în Botoșani, Buzău, Slobozia, București, Râmnicu Vâlcea, Deva, Sfântu Gheorghe și Baia Mare.
 • CIVIT la Baia Mare
  CIVIT la Baia Mare
  12 aprilie 2019
  Am ajuns la ultima stație a caravanei CIVIT la Baia Mare.
 • Penultima stație din Caravana CIVIT
  Penultima stație din Caravana CIVIT
  11 aprilie 2019
  Cafeneaua CIVIT a avut loc la Sfântu Gheorghe.